Kategorier
Utdelning

5 fallgropar att undvika vid investeringar i utdelningsaktier

Investering i utdelningsaktier är en vanlig förekommande investeringsstrategi bland privatsparare. Det är också en investeringsstrategi med flera fördelar, men den främsta är den relativt stabila och passiva inkomsten den genererar över tid. Men det finns också flera fallgropar med utdelningsstrategi som många investerare missar eller bortser ifrån. 

5 utdelningsrelaterade fallgropar att undvika

Nedan har jag listat 5 vanliga fallgropar som man bör undvika när man ska investera i utdelningsaktier: 

1. Fokusera enbart på höga utdelningsandelar

Många investerare tenderar till att leta efter bolag med en hög direktavkastning. Det många missar är dock att titta på ett bolags utdelningsandel. En för hög utdelning och utdelningsandel är en varningsflagg som kan innebära att bolagets utdelning inte är långsiktigt hållbar. Det är bättre på att fokusera på bolag med lite lägre direktavkastning, men som har uppvisat en positiv trend kring att ge återkommande och ökande utdelningar.

2. Ignorerar bolagets fundamenta nyckeltal

En annan vanlig fallgrop är att många väljer utdelningsaktier enbart på dess utdelningshistorik. Även om historiken ger en bra fingervisning om bolaget är det fortfarande viktigt att analysera bolagets fundamentala nyckeltal. Framförallt viktiga nyckeltal till att kunna ge utdelning, såsom vinst, vinsttillväxt, försäljning, skuldsättning, etc. Ett bolag med dåliga fundamentala nyckeltal kan ha svårt att bibehålla samt öka sina utdelningar över tid. Det finns flera exempel på detta, exempelvis har vi Castellum och flera andra fastighetsbolag som har fått ställa in sina utdelningar pga svaga finanser. 

3. Bristande diversifiering

Att investera alla pengar i en enda utdelningsaktie eller en enda sektor kan vara väldigt riskabelt. Även om bolaget eller sektorn känns som den perfekta källan till utdelning kan omvärldsfaktorer eller bolagsspecifika händelser snabbt ändra på detta. Det har väl varit svårt att undvika fastighetsbolagens falnande gloria som utdelningssektorn nummer 1!? Därför är diversifiering väldigt viktigt för att minska risken i din utdelningsportfölj. 

En tumregel tycker jag är Aktiespararnas gyllene regler där de skriver att man bör ha minst 15-20 bolag i olika branscher/sektorer.

4. Att inte återinvestera utdelningarna

Ett vanligt misstag är också att man minskar effekten av ränta på ränta-effekten genom att man inte återinvesterar sina utdelningar i nya utdelningsaktier. Kraften i ränta på ränta bygger mycket på att du återinvesterar dina utdelningar. Då tjänar du pengar på redan intjänade pengar. För varje återinvesterad krona får du högre avkastning. Därav klassiska devisen kring snöbollen som växer sig större ju längre den rullar. Samma sak gäller med utdelningsaktier och återinvesterad utdelning. 

5. Kortsiktig i dina investeringar

En utdelningsstrategi är en strategi för den långsiktige. Vill du tjäna pengar snabbt genom snabba aktieaffärer är investeringar i utdelningsaktier fel strategi för dig. En utdelningsstrategi kräver långsiktighet där ränta på ränta-effekten arbetar för att öka värdet på din aktieportfölj över tid. 

Sammanfattning

Att investera i utdelningsaktier är lönsam investeringsstrategi, men det finns fallgropar som du måste undvika. Genom att undvika ovannämnda misstag kan du skapa effektiv utdelningsportfölj som kommer generera stabila inkomster under lång tid.

Inlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Fler inlägg kring att investera i utdelningsaktier

Nedan har jag listat flera relaterade artiklar för dig som är intresserad av utdelningsaktier:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *