Kom igång med fonder

Innehåller annonslänkar till Avanza och Savr.

Enligt Fondbolagen sparar 8/10 svenskar i fonder. Men hur kommer det sig att det har blivit så populärt att spara i fonder i Sverige?

Jag rekommenderar att du sparar i fonder hos Avanza eller Savr. Båda spartjänsterna har ett brett utbud av olika fonder.

Vad är en fond?

Innan vi går in på varför fonder har blivit en så populär sparform så måste vi första gå igenom vad en fond är. En fond kan liknas vid en portfölj med olika värdepapper. Alla pengar som är placerade i fonden samt inflödet av pengar i fonden fördelas mellan de innehaven i fonden.

En fond ägs också av de som sparar i fonden.

Varför ska man spara i fonder? 

Det är en bekväm sparform som ger dig möjlighet att investera i olika typer av värdepapper över hela världen. Du bestämmer också din risk, hur mycket du vill spara samt hur länge du vill spara. På dessa kriterier kommer du spara i fonder där du har en fondförvaltare som arbetar för att ge dig bästa möjliga avkastning.

Nedan har jag listat fler fördelar med att spara i fonder.

Förvaltas av professionella fondförvaltare

Varje fond förvaltas av en professionell förvaltare, en så fondförvaltare. Fondförvaltaren är den som väljer aktier och andra typer av värdepapper till fonden. Därav behöver du inte fokusera på att välja aktier eller andra värdepapper själv, utan du får hjälp av en expert att välja rätt mix baserat på den typ av fond du har valt att spara i.

Bra riskspridning

En värdepappersfond ska sprida risken i fonden mellan minst 16 st olika värdepapper, enligt lag. Vanligtvis brukar fonder ha betydligt fler aktier eller värdepapper än så. Sparar du i en eller flera fonder får du således en god riskspridning.

Det är dock viktigt att om du väljer att spara i en tematisk fond med inriktning mot exempelvis biotech så får du endast exponering mot den branschen, vilket ger dig en dålig riskspridning i din portfölj som helhet.

Olika investeringsinriktningar

Fördelen med att spara i en fond är också att du enkelt kan få exponering mot olika typer av värdepapper (exempelvis aktier, räntor eller kryptovaluta), teman (exempelvis investmentbolag, biotech, småbolag) och geografiska områden/länder (exempelvis globalt, USA eller emerging markets). 

Stort utbud av fonder

De flesta banker har idag ett stort utbud av olika fonder och inriktningar i sitt sortiment. Hos exempelvis Avanza och Savr kan du välja mellan ett par hundra olika fonder.

Enkelt att spara i fonder

En fond har den fördelen att den är enkel att både göra engångsköp samt månadsspara i. Fördelen med att månadsspara i en fond är att du sprider risken över en längre tid och köper i både upp- och nedgångar.

I de flesta fonder är dina pengar inte heller låsta under vissa tidsperioder, utan du kan inom ett par dagar få dina pengar efter en försäljning. Observera att det finns fonder som du endast kan handla i månadsvis.

Kom igång med fonder

Hur väljer man fonder?

När du ska välja en fond att spara i måste du fundera på tre kriterier:

 1. Vilket sparmål har du (sparrisk)?
 2. När behöver du pengarna (placeringshoristont)?
 3. Vilka typ av fonder och branscher vilja spara i?

Placeringshoristont

Planerar du att använda dina sparade pengar inom de närmaste åren eller sparar du långsiktigt?

Kortsiktigt sparande kan vara

 • Kontantinsats till en lägenhet
 • Resa
 • Buffert

Långsiktigt sparande kan vara

 • Pension
 • Barnspar
 • Pengamaskin

Sparrisk

Om du behöver pengarna inom det närmsta/närmaste åren brukar man rekommendera att man ska spara i fonder med lägre risk, såsom en räntefond. En räntefond har historiskt gett en lägre avkastning än en aktiefond över tid. Men med en kortare placeringshorisont finns risken att en aktiefond kan minska i värde.

Om ditt sparmål däremot är långsiktigt rekommenderar man att man spara i en aktiefond. En aktiefond har historiskt gett högre avkastning än en räntefond.

Val av fond

När du har definierat vill placeringshorisont och sparrisk du har på ditt sparmål är det dags att välja fonder till ditt sparande. Oftast finns det flera med samma inriktning, vilket gör det svårt att välja vilken fond man ska investera i.

Några parametrar du kan titta på när du väljer mellan olika fonder är:

 • Avkastning – Hur mycket har fonden avkastat de senaste åren jämfört med liknande fonder.
 • Avgift – Vilken avgift har fonden och avgift i förhållande till liknande fonder.
 • Fondbetyg – Vilket betyg har fonden? Exempelvis Morningstar betygsätter fonden på historisk avkastning i relation till risk.

Välj sparform för ditt fondsparande

Du kan spara i fonder på ett aktie- och fondkonto, investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring.

Om du sparar i en ISK eller kapitalförsäkring betalar du en schablonskatt medans du betalar skatt på realiserad vinst på en aktie- och fondkonto.  

Sparar du på en ISK eller i en kapitalförsäkring är det viktigt att tänka på att du måste få en avkastning som är högre än schablonskatten för att det ska vara lönsamt. 

Risktrappa mellan olika typer av fonder

 • Låg risk – Korträntefond
 • Mellanrisk – Långeräntefonder
 • Mellanrisk – Blandfonder
 • Hög risk – Aktiefonder

Vet du inte hur du ska komma igång med ditt fondsparande?

Ett enkelt sätt att komma igång är att ta hjälp av Avanzas fondrobot. Du får du svara på ett antal frågor om ditt sparande och baserat på det får du förslag på fonder att spara i.

Fler artiklar

Vill du läsa mer kan jag rekommendera artikeln ”Kom igång med ditt sparande”.

Mot ekonomisk frihet

Nedan har jag listat tre tjänster som jag tycker är enormt bra tjänster för dig som vill nå ekonomisk frihet. Alla tre länkar är annonslänkar för respektive tjänst.

Adrecord

Tjäna pengar på din blogg, hemsida eller sociala kanal som Affiliate. Till Adrecord >

Avanza Bank

Spara och investera i aktier och fonder hos banken som har haft Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad. Till Avanza Bank >

Kameo

Kameo erbjuder lån för finansiering av fastigheter. Projekten du kan investerar i brukar ge en årlig avkastning på ca 5-15%. Jag investerar via Kameo och tycker de fungerar bra, men jag vill samtidigt vara tydlig med att alla investeringar sker på egen risk och att du behöver göra den egen analys innan du investerar i projekt på Kameo. Till Kameo >

SAVR

SAVR är en ny spartjänst som erbjuder samma fonder till lägre avgifter. Det gör de genom att återbetala fondprovisionen till deras kunder istället för att behålla den själv. Istället tar de en plattformsavgift på 0.09%, vilket är så nära gratis vi kan komma. På så sätt får deras kunder mer för pengarna, samtidigt som de förändrar branschen. Till SAVR >