Kategorier
Investeringar

Warren Buffetts dyraste misstag

För ett tag sedan läste jag lite om Warren Buffett och där han berättade om vad han själv har valt att kalla sitt dyraste misstag.

Hans misstag var att han 1960 köpte 5 % av Walt Disney för 4 miljoner dollar. Efter ett par år valde han att sälja aktierna med 50 % vinst.

Men hade han istället valt att behålla aktierna hade aktierna idag varit värda runt 8 miljarder dollar.

Det har han sedan dess refererat till som hans dyraste misstag!

Vad kan man lära sig av Warren Buffetts dyraste misstag?

Lärdomen jag har tagit med mig från Warren Buffetts dyraste misstag är att man måste våga äga en vinnaraktie under längre tid så länge företaget utvecklas i en positiv riktigt, även om man har möjlighet att inkassera en bra vinst.

Det är alldeles för ofta man själv har valt att sälja en aktie som har utvecklats positivt för att istället investera i en aktie man tycker är billigare, men som i själva verket har utvecklats sämre både innan och efter man gick in i aktien.

Hade man istället valt att ha kvar vinnaraktien hade totalavkastningen varit betydligt mycket bättre.

Jag vet att jag under 2015 köpte Apple, Alphabet (då Google) och Microsoft. Efter något år hade jag fina vinster på alla aktier och valde därför att sälja dem. Under 2019 valde jag igen att köpa in mig i aktierna till betydligt högre aktiekurser. Hade jag istället valt att behålla aktierna och låtit dem utvecklas vidare hade min totalavkastning varit betydligt mycket bättre.

Jag har blivit bättre på att försöka behålla mina vinnaraktier, men det händer fortfarande att man ”råkar” ta hem en vinst och investera pengarna i en sämre avkastande aktie eller tillgång.

Men jag för ser det som en läropeng för framtiden och hoppas att misstagen minskar för varje år.

Vilka är dina dyraste misstag?

Fler blogginlägg

Du hittar fler liknande blogginlägg här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *