Kategorier
Investeringar

Vad är tillväxtinvestering?

Innehåller annonslänkar till Avanza Bank, Adrecord, Kameo och SAVR.

Tillväxtinvestering är en investeringsstil och strategi som fokuserar på att investera i snabbväxande bolag – morgondagens vinnare enkelt uttryckt! 

Tillväxtaktier brukar vanligtvis vara mindre bolag vars försäljning ökar snabbare jämfört med aktier i deras bransch eller börsen i helhet. 

När en tillväxtinvesterare letar efter tillväxtaktier letar de efter bolag med kraftig ökande försäljning, antingen genom: 

 • Organisk tillväxt – Bolaget växter på egen hand via en skalbar affärsmodell och återkommande intäkter) 
 • Förvärv – Bolaget växer genom uppköp av andra bolag

Hur väljer en tillväxtinvesterare aktier att investera i?

Du kan hitta tillväxtaktier i alla branscher och på alla börsens listor

När en tillväxtinvesterare kikar efter tillväxtaktier finns det vissa kvalitetskriterier att leta efter, såsom:

 • Är affärsmodellen skalbar?
 • Vilka återkommande intäkter har bolaget?
 • Har bolaget ett positivt kassaflöde?
 • Har bolaget uppvisat förmåga att kunna skapa nya inkomstkällor?
 • Vilka konkurrensfördelar har bolaget?
 • Vilken adressbar marknad har bolaget?
 • Är det ett ledande bolag inom sin bransch?

Fördelen med tillväxtinvestering

Fördelen med att tillväxtinvestering är att dessa aktier tenderar till att ha en bättre kursutveckling än övriga börsen. 

Därtill är möjligheten till uppköp av bolaget också högre än med större och mogna bolag. 

Nackdelen med tillväxtinvestering

Nackdelen med tillväxtinvestering är att dessa aktier är beroende av att deras försäljning och vinst växer från kvartal och år till år. Om försäljningen och/eller vinsten tappar i tillväxt eller minskar finns risken att investerare överge bolaget för att andra bolag med högre tillväxtmöjligheter, med kursfall som resultat. 

Tillväxtaktier tenderar också till att falla mer på börsen under nedgångar då investerare vill sälja ”osäkra” aktier och satsa på mer säkra aktier, såsom värdeaktier. 

Volatilitet och risk kommer alltid vara två viktiga faktorer när du investerare i tillväxtaktier. Därav är det viktigt att investera i tillväxteraktier över en längre tidshorisont. 

Vilka nyckeltal är vanliga bland tillväxtinvesterare?

Tillväxtinvesterare tittar på olika nyckeltal när de väljer aktier att investera i. Men nedan har jag listat några av de vanligaste nyckeltalen: 

 • Försäljningstillväxt – – Hur utvecklas bolagets försäljning?
 • Vinsttillväxt – Hur utvecklas bolagets vinst? Vissa tillväxtinvesterare accepterar att bolag går med förlust idag så länge försäljningen ökar kraftigt. 
 • Vinstmarginal – Hur utvecklas bolagets vinstmarginaler? Blir de bättre från kvartal till kvartal eller har bolaget svårt göra vinst på sina produkter eller tjänster?
 • Avkastning på eget kapital (ROE) – ROE visar hur effektivt ett bolag är på att utveckla det egna kapitalet.

När ska man investera i tillväxtaktier?

Det finns inget bra svar på när man ska investera i tillväxtaktier och inte, men historiskt har tillväxtaktier varit mer volatila. De tenderar till att gå upp mer i en positiv marknad och falla mer vid nedgångar på börsen jämfört med värdeaktier.

Värdering av tillväxtaktier med P/E och P/S

Två vanliga nyckeltal för att värdera en aktie är P/E (Pris/Vinst) och P/S (Pris/Försäljning).

P/E-tal

P/E är det kanske vanligaste nyckeltalet för att värdera en aktie. P/E-talet visar en akties pris i förhållande till vinst. P/E-talet kan variera kraftigt mellan olika branscher och bolag. Därav är det svårt att sätta ett generellt P/E-tal för alla typer av aktier. 

Ett P/E-tal som en investerare bedömer är bra kanske inte lockar en annan investerare alls. Ett P/E-tal kan helt enkelt bedömas olika av olika investerare beroende på deras investeringsfilosofi. Exempelvis en värdeinvesterare föredrar ett lågt P/E-tal medan tillväxtinvesterare är mer toleranta till att köpa en aktie med ett högre P/E-tal. Det baseras på att de tror att vinsttillväxten i framtiden kommer motiverar ett högre P/E-talet.

Därav är det viktigare att följa P/E-talet för det specifika bolaget du är intresserad av och hur det rör sig över tid samt jämföra detta med bolag i samma bransch. Först då kan du få en relevant bedömning kring marknadens prissättning av bolaget utifrån dess vinst. 

P/S-tal

P/S-talet visar en akties pris i förhållande till försäljning. Även P/S-talet kan variera kraftigt mellan olika branscher och bolag. Därav ska man vara försiktig med att jämföra P/S-talet mellan olika bolag som finns i olika branscher. 

Det är ett bra nyckeltal att använda på exempelvis tillväxtbolag som fortfarande inte gör någon vinst.

Återigen bör du följa P/S-talet för det specifika bolaget du är intresserad av och hur det rör sig över tid samt jämföra detta med bolag i samma bransch. Först då kan du få en relevant bedömning kring marknadens prissättning av bolaget utifrån dess försäljning. 

Vilken investeringsstrategi är bäst – tillväxtinvestering eller värdeinvestering?

Värdeinvesteringsstrategin har gett en högre avkastning över en längre tid. Däremot har tillväxtinvesteringsstrategin gett en högre avkastning de senaste 10 åren1

Exempel på tillväxtaktier

Några exempel på klassiska tillväxtaktier är:

Mot ekonomisk frihet

Nedan har jag listat tre tjänster som jag tycker är enormt bra tjänster för dig som vill nå ekonomisk frihet. Alla tre länkar är annonslänkar för respektive tjänst.

Adrecord

Tjäna pengar på din blogg, hemsida eller sociala kanal som Affiliate. Till Adrecord >

Avanza Bank

Spara och investera i aktier och fonder hos banken som har haft Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad. Till Avanza Bank >

Kameo

Kameo erbjuder lån för finansiering av fastigheter. Projekten du kan investerar i brukar ge en årlig avkastning på ca 5-15%. Jag investerar via Kameo och tycker de fungerar bra, men jag vill samtidigt vara tydlig med att alla investeringar sker på egen risk och att du behöver göra den egen analys innan du investerar i projekt på Kameo. Till Kameo >

SAVR

SAVR är en ny spartjänst som erbjuder samma fonder till lägre avgifter. Det gör de genom att återbetala fondprovisionen till deras kunder istället för att behålla den själv. Istället tar de en plattformsavgift på 0.09%, vilket är så nära gratis vi kan komma. På så sätt får deras kunder mer för pengarna, samtidigt som de förändrar branschen. Till SAVR >

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *