Kategorier
Investeringar

Svårigheten med att tajma marknaden

Innehåller annonslänkar till Avanza Bank, Adrecord, Kameo och SAVR.

Jag lyssnade på podcasten ”We Study Billionares” och deras intervju med den legendariska investeraren Ray Dalio. I intervjun sa Ray Dalio att ”försöka tajma marknaden är en dumhet.”

Vidare anser Bridgewaters Associates ordförande och grundare att det faktiskt är enklare att tävla i OS än att tajma marknaden.

Ray Dalio menar på att de flesta avsaknar förmågan att kunna förutsäga vilka aktier som kommer gå upp eller ned och framförallt att kunna investera därefter. 

Hans råd är att man inte ska tajma marknaden för att man troligtvis kommer förlora pengar och avkastning. Man har helt enkelt inte oddsen med sig för att lyckas.

Investerare göra samma misstag om och om igen

Enligt Ray Dalio tenderar investerare till att göra samma misstag om och om igen. Således att köpa när en aktie går upp och sälja när den går ner. Så även om aktien i sig går upp långsiktigt så tenderar många investerare ändå förlora pengar för att de köper och säljer vid fel tillfälle. 

Många tänker att en aktie borde vara en fantastisk investering för att den har gått upp så mycket. Men där det i många fall kan vara så att uppgången i aktien är utspelad och andra förväntningar kommer styra aktiens framtida utveckling. 

Investerare är helt enkelt reaktiva och regerar på en akties uppgång, inte på en analys om hur en aktie bör utvecklas i framtiden. 

Avkastningen du missar om du misslyckas tajma marknaden

En studie från Bank of America från 2021 visar att om du skulle missa de 10 bästa dagarna under varje decennium, från 1930, få en avkastning på 28 % jämfört med en avkastning på 17 715 % som en långsiktig investerare skulle ha fått.

Aktivt förvaltade fonder har svårt att börsindex

Ytterligare exempel är aktivt förvaltade fonder som de senaste tre åren har haft svårt att klara sina målsättningar. Enligt DI är det enbart 6 av 60 fonder som har klarat sin målsättning de senaste tre åren. Vid artikelns publicering visade deras analys att 9 av 10 aktivt förvaltade fonder hade misslyckats med att slå börsindex de tre förgående kvartalen.

Warren Buffett om att tajma marknaden

Även investeringsoraklet Warren Buffett har sagt att han inte har en blekaste aning om vad börsen kommer göra när den öppnar på måndag. Enligt honom är det bättre att istället försöka följa marknaden och dina aktier kontinuerligt. Bara genom att följa marknaden ger du dig själv möjligheten att kunna investera i en aktie vid en tillfällig dipp och på så vis få den till ett bättre pris. 

Min slutsatser om att tajma marknaden

Min slutsatser är att man ska försöka undvika att styra sina investeringar i bolag baserat på börsen.

Försök först och främst att hitta bolag som du tror på långsiktigt. Att sedan inte agera om ett bra läge i aktien uppstår bara för att det inte tajmar rådande marknad känns felvänt. 

Därtill är det viktigt att komma ihåg att många av de både de sämsta och bästa dagarna brukar inträffa nära varandra. Vid kriser brukar man vara restriktiv med att investera, men det är just i efterdyningen av kriserna som vi har fått några av de bästa dagarna på börsen. En lärdom att ta med sig! 

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här >

Mot ekonomisk frihet

Nedan har jag listat några tjänster som jag tycker är enormt bra tjänster för dig som vill nå ekonomisk frihet. 

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *