Kategorier
Investeringar

Så bygger du en utdelningsportfölj från grunden

Många drömmer om en utdelningsportfölj med stabila aktier som regelbundet levererar ökade utdelningar. Men är du ny inom aktiesparande kan det vara svårt att veta vad man ska börja. 

Det finns flera aspekter du bör beakta när du ska bygga upp en utdelningsportfölj. Men målet är att skapa en diversifierad portfölj med stabila aktier, i olika branscher, som levererar ökade utdelningar över tid. 

8 steg att följa när du ska bygga en utdelningsportfölj

Nedan finner 8 steg att följa när du ska bygga en utdelningsportfölj:

1. Sätt mål & Fundera över din riskvilja

Innan du ens börjar bygga din utdelningsportfölj bör du fundera på dina mål med utdelningsportföljen samt vilken riskvilja du har. Dina mål samt riskvilja kommer påverka vilka utdelningsaktier du kommer välja längre fram till din portfölj. 

2. Välj utdelningsstrategi – Hög direktavkastning vs utdelningstillväxt

Efter att du har satt dina mål samt riskvilja bör du fundera på vilken utdelningsstrategi som passar dig bäst, antingen att investera i bolag med hög utdelning eller bolag som har hög utdelningstillväxt.

Både utdelningsstrategierna har sina för- och nackdelar.  

3. Välj ut utdelningsaktier

När du ska välja ut aktier till din utdelningsportfölj bör du leta efter bolag som har en konkurrensfördel gentemot sina konkurrenter. Det är också en fördel ifall bolaget verkar i en bransch som gynnas av någon av megatrendena i samhället. 

4. Analysera bolaget

Genomför en analys av bolaget du funderar på att investera i. Leta efter bolag med stabil ekonomi, växande omsättning och vinst samt positiva kassaflöden. 

5. Utdelningsstabilitet

Det är också viktigt att analysera bolaget utdelningsförmåga över tid, således att de har tillräckligt med kassaflöde för att kunna fortsätta ge utdelningar över tid. Här bör du exempelvis undersöka kassaflöde, skulder och vinsttillväxt. 

Exempelvis har man sett många bolag som har haft för höga utdelningar som inte har kunnat hålla tidigare utdelningsnivåer och tvingats sänka sina utdelningar. 

6. Diversifiera din utdelningsportfölj

Diversifiera din aktieportfölj med att äga aktier i olika branscher för att minska din risk. Genom att diversifiera din portfölj kan du minska effekterna av enskilda branscher eller aktier får problem. 

7. Utvärdera den förväntande avkastningen i bolaget

Försök också bedöma den förväntade avkastningen för respektive aktie du vill investera i. Det kan du göra genom att analysera utdelningsandel, utdelningshistorik samt framtidsutsikter. 

Du kan även jämföra den förväntade avkastningen med att ha pengarna på banken eller investera i en räntefond för att säkerställa att avkastningen är tillräckligt hög i förhållande till risken du tar.

8. Återinvestera utdelningarna i din utdelningsportfölj

Det sista och kanske viktigaste steget är att återinvestera dina aktieutdelningar i din utdelningsportfölj.

Det är när du återinvestera dina utdelningar som ränta på ränta verkligen tar fart och din kapital växer exponentiellt.

Vill du läsa mer utdelningsaktier rekommenderar jag min utdelningsguide. Du kan även mitt läsa mitt förgående inlägg om ”Vad är utdelningsaktier och varför är de bra aktier att investera i?

Lycka till med att bygga din utdelningsportfölj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *