Kategorier
Investeringar

Klassiska Porsche ska till börsen

Klassiska sportbilstillverkaren Porsche ska gå till börsen. Undrar om vi får se samma turbo i aktien som i deras klassiska bil 911:a?

Porsches nyintroduktion

Idag sattes riktkursen för Porsches nyintroduktion. Ägarbolaget Volkswagen (som också äger bland annat Audi, Bentley och Bugatti inom lyxbilssegmentet) sikter på en aktiekurs på 82,50 euro per aktie för bolaget.

Baserat på föreslagen aktiekurs förväntas Porsche få en värdering på ca 75 miljarder euro enligt Bloomberg News. Med den riktkursen kommer deras nyintroduktion bli en av Europas största någonsin.

Ankarinvesterare i Porsche

Utöver storägaren Volkswagen kommer Norska Oljefonden och Qatars statliga fond att gå in som ankarinvesterare.

Vad kan man förvänta sig av Porsche-aktie?

Även om marknaden just nu är skakig så har lyxsegmentet historiskt klarat krascher sig relativt bra. Ett exempel är LVMH som har tuffat på bra de senaste åren trots Covid-19 och kriget i Ukraina. LVMH är hittills i år ner endast 16 %. Det som dock talar emot Porsche är sektorkollegans Ferraris börsnedgång på 27 % hittills i år. Men få aktier har samtidigt kunnat stå emot nedgången under 2022 som LVMH. Därför är det kanske bättre att kika på Ferrari för att få ett riktmärke om riskaptiten för sportbilstillverkare.

Emellertid har Porsche ett eftertraktat varumärke och de arbetar intensivt med elektrifiering av sina bilar för att hänga med elbilsvågen, vilket bör vara fortsatt positivt för bolagets utveckling, vilket i normal fall brukar återspeglas i aktiekursen över tid.

Så även om jag inte kommer gå in och köpa Porsche vid introduktionen kommer jag lägga till dem på min bevakningslista för vidare undersökning.

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här >.

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *