Kategorier
Investeringar

Investera i energieffektivisering

Det har aldrig blivit tydliga som under 2022 att vi behöver investera i energieffektivisering över hela samhället!

Kriget i Ukraina

Vi befinner vi oss en stökig situation i Europa nu när Ryssland har dragit ner på leveransen av gas samt höjt priserna. Anledningen till Ryssland minskade gasleveranser och höjda priser är kriget i Ukraina där Putin vill använda vårt beroende av rysk gas som ett påtryckningsmedel.

Klimatkrisen

Samtidigt har vi en klimatkris som ligger i bakgrunden och som dessvärre hamnar i skymundan då en galning har beslutats sig för att krig är det mest nödvändiga på hans agenda.

Vi ser allt fler tecken på att vår jord inte mår bra med massa skogsbränder, torka och andra naturutmaningar som vi inte tidigare har upplevt i samma omfattning.

Investera i energieffektivisering

Utöver att hitta alternativa energikällor till rysk gas, exempelvis kärnkraft, behöver utöka våra energieffektiviseringsinvesteringar genom hela samhället, alltifrån statliga/kommunala bolag till företag till privatpersoner.

Jag har tidigare arbetat med energieffektivisering och vet hur många fastigheter det finns bara i Sverige som hade kunnat sänka energiåtgång betydligt bara genom mindre investeringar i nya system och smartare styrningar.

Eller som SEB skriver i en rapport ”Om hela världen gick över till de mest energieffektiva alternativ som redan finns inom alla de viktiga energiförbrukande sektorerna såsom transporter, byggnader och industrier, skulle energiintensiteten nästan kunna halveras till år 2040.”

Därtill menar Europakommissionen på att ca 75 % av alla byggnader i Europa har dålig energieffektivitet (rapport SEB).

Idag står uppvärmning/nedkylning står för hälften av all energianvändning i EU (rapport SEB).

Fördelen med energieffektivisering

Det finns massor av fördelar med energieffektivisering, men jag listar några av dem nedan:

  • Minska energiförbrukningen
  • Minskad klimatpåverkan
  • Minskade kostnader
  • Bättre och jämnare inomhusklimat
  • Mindre underhåll då system används mindre och inte lika hårt

När jag arbetade med energieffektivisering var argument hur mycket pengar du kunde spara i både minskad energiförbrukning och driftkostnad. Men idag har argumentet för klimat blivit mycket viktigare än då.

Börsbolag som arbetar med energieffektivisering

Nedan har jag listat en rad bolag som arbetar med energieffektivisering:

Egna innehav

För transparensens skull äger jag själva aktier i ABB, Alfa Laval, Lindab och Nibe Industrier.

Alla bolagen ovan är klassiska svenska bolag med stabil verksamhet. De verkar inom olika områden där deras olika kompetenser inom energieffektivisering är världsledande.

Därtill kikar jag på att investera i Schneider Electric. Jag har tidigare arbetat på Schneider Electric och jag gillade verkligen kulturen och drivit i bolag. De har en vilja att driva frågan kring energieffektivisering på både global och lokal nivå!

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här >

Mot ekonomisk frihet

Nedan har jag listat några tjänster som jag tycker är enormt bra tjänster för dig som vill nå ekonomisk frihet. 

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *