Kategorier
Investeringar

6 tips vid en börsnedgång

I detta inlägg vill jag lyfta fram 6 tips vid börsnedgång. För ibland går börsen ner, det är naturligt och händer flera gånger på år. Vissa gånger mer och vissa gånger mindre.

Först och främst är det viktigt att påminna sig att börsen historiskt har gett en årlig avkastning på mellan 5-10 % per år.

En börsnedgång kan dock vara skrämmande och den rädslan kan göra att man tar förhastade beslut och säljer delar av eller hela sin aktieportfölj. Men har du gjort din läxa och följer din investeringsstrategi kan du klara börsnedgången bättre och få värdefull erfarenhet!

Mina 6 tips vid en börsnedgång

För att undvika att handla i affekt vid en nedgång kan man använda nedan 6 tips: 

 1. Logga ut från depån. Exponera dig inte mot ”stressen”.
 2. Låt inte känslorna styra ditt sparande. Sälj inte av aktier eller fonder i affekt!
 3. Håll fast vid din investeringsstrategi.
 4. Investera inte pengar du behöver inom 3-5 år.
 5. Har du pengar kvar att investera? Passa på att fylla på i aktier eller fonder du tror på långsiktigt.
 6. Månadsspara i aktier och fonder. Då investerar du både i upp- och nedgångar.

1. Logga ut från depån

Mitt första tips när börsen rasar är att du loggar ut från din depå och inte exponerar dig mot ”stressen” och de röda siffrorna i portföljen.

Det är just när du ser stora procentuella nedgångar och att värdet har minskat med tusentals kronor som risken är som störst att du handlar i affekt och tar förhastad beslut.

2. Sälj inte aktier och fonder i affekt i en börsnedgång

Initialt vid en börsnedgång är risken stor att man handlar i affekt och säljer sina aktier och fonder. Boven till detta är vår hjärna och vår drivkraft att agera snabbt för att minimera risken för fara.

Men för att ta rationella och relevanta beslut måste vi försöka motstå denna initiala drivkraft och låta vår mer rationella hjärna kopplas in.

Försök istället att läsa på och bilda dig en uppfattning om riskerna med en börsnedgång samt anledningarna till börsnedgången.

För det är i de mörkaste av tider som du gör de bästa investeringarna.

Därtill när börsen väl vänder kan den röra sig snabbt uppåt. Risken är då att man missar den initiala uppgången och går miste om värdefull avkastning. 

3. Håll fast vid din investeringsstrategi

Har du en investeringsstrategi du tror på och som får dig sova gott om natten, håll fast vid den!

Men en tumregel enligt Aktiespararna är att du ska spara i minst 10 olika aktier/fonder, i olika branscher och länder/områden.

Däremot kan det vara klokt att se över respektive aktie och fond och fundera på om du ska köpa mer, behålla eller sälja. I tider av nedgångar brukar stabila bolag med positiva kassaflöden och som gör vinst stå emot nedgången bättre. Förhoppningsbolag tenderar till att falla snabbare.

Du kan ställa dig själv några frågor för att skapa dig en bild:

 1. Finns det intresse för bolagets produkter eller tjänster under börsnedgången?
 2. Vad finns det för intresse för bolagets produkter och tjänster efter nedgången?
 3. Har bolaget ett positivt kassaflöde och generera vinst eller är bolaget ett förhoppningsbolag?

Genom att göra dig medveten om varför du en gång i tiden har köpt aktien eller fonden tar du bort risken för att sälja dessa i affekt. Du vet då också om nedgången påverkar bolaget fundamentalt och om det kan trigga en säljsignal för dig.

4. Investera inte pengar du behöver inom 3-5 år.

Behöver du dina pengar inom de närmaste 3-5 åren så bör du inte investera dessa på börsen. På kort sikt kan börsen gå ned och då är risken att du kan förlora pengar.

Investeringar i räntefonder eller placera pengar på ett sparkonto med ränta är istället bättre alternativ.

5. Investera i aktier och fonder du tror på långsiktigt

Ett klassiskt citat av Warren Buffett är att ”var girig när andra är rädda”. Det är just i en börsnedgång som du kan göra dina bästa investeringar!

Har du aktier och fonder du tror på långsiktigt, fortsätt våga att investera i dessa. Förhoppningsvis kan du köpa in aktien eller fonden till en bättre snittkurs än tidigare.

6. Månadsspara i aktier och fonder

Mitt sista tips är att månadsspara i aktier och fonder. Ett månadssparande har flera fördelar:

 1. Du sparar varje månad. Det bästa sparande är ju faktiskt det som blir av.
 2. Du investerar i aktier och fonder i både upp- och nedgång, vilket gör att du investerar i aktien när den både är ”billig” och ”dyr”, och får på så vis ett bättre snittpris och behöver inte tänka på att ”tajma” marknaden.

Personlig reflektion

Jag talar av egen erfarenhet när jag man att man inte ska sälja innehav i affekt. 

Jag valde att direkt på morgonen när resultatet för Brexit presenterades att sälja av flera aktier och fonder i min aktieportfölj. Problemet var dock att jag inte gick in med pengarna igen i tid när börsen väl vände. Det resulterade i att jag missade 5-6 % i avkastning och fick en lägre avkastning än börsen det året.

Fler inlägg

Flera relaterade inlägg om börsen hittar du här.

Ett svar på ”6 tips vid en börsnedgång”

[…] Hur man ska agera på börsen vid nedgång är otroligt individuellt och beror mycket på vilka investeringsstrategi och förutsättningar man har. Men är du långsiktig och har pengar på börsen som du inte behöver använda i närhet är mitt tips att kontinuerligt investera. För det är i de jävligaste av tider som du gör de bästa affärerna! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *