Kategorier
Investeringar

6 aktier som Warren Buffett äger som klarar av hög inflation

Innehåller annonslänkar till Avanza Bank, Adrecord, Kameo och SAVR.

Inflationen har tagit rejäl fart under 2022 och vi har i skrivande stund en inflation på över 7 %. I USA är inflationstakten än högre med konsumentprisökningar på över 8 %, vilket är den högsta sedan 1981.

Läs mina tidigare blogginlägg om inflation här.

I dessa lägen tycker jag det är intressant att läsa om hur investeringslegendaren Warren Buffett tänker och agerar.

Viktiga egenskaper hos bolag enligt Warren Buffetts vid hög inflation

I brev till sina aktieägare från 1981 skriver Warren Buffett att man som investerare ska leta efter två viktiga egenskaper hos bolag vid hög inflation.

  1. Möjligheten att enkelt kunna höja sina priser
  2. Förmågan att växa utan att öka sina kostnader nämnvärt

6 aktier som Berkshire Hathaway äger som klarar av hög inflation

Nedan har jag listat 6 aktier som Berkshire Hathaway och Warren Buffett äger som klarar av en högre inflation:

American Express Co

American Express tjänar pengar på både kortavgifter och transaktioner.

Företaget har ett starkt varumärke och besitter en stor förmåga att kunna höja sina priser. Exempelvis höjde de avgifter för sina platinumkort från 550 dollar till 695 dollar.

Därtill kommer de tjäna än mer på ökade räntor på deras kunders kreditkortsfakturor. Till aktie >

Apple Inc

Apple Inc behöver egentligen ingen presentation. Urstarkt varumärke och har stark ”pricing power”.

Därtill får man inte glömma kostnaden för många kunder att byta från Apple till Android. Inlåsningseffekten är kostsam och något man som kund gärna undviker. Till aktien >

Chevron Corp

Chevron är ett amerikanskt energibolag och som huvudsakligen är inriktade på off- och onshoreverksamhet inom olja och gas.

De har tjänat stort på det ökade olje- och gaspriserna, vilket har varit en stor drivkraft till den höga inflation i USA.

Bolagets storlek och breda verksamhet gör att de kommer leverera kassaflöden även efter kriget i Ukraina har slutat (snart hoppas jag verkligen!). Till aktien >

Coca-Cola

Coca-Cola har funnits sedan 1886 och har överlevt två världskrig, krascher och depressioner.

Företaget levererar år efter år och kan utan problem höja priserna på sina produkter utan att konsumenten slutar dricka deras drycker. Till aktien >

Johnson & Johnson Inc

Johnson & Johnson är ett globalt läkemedels- och hälsovårdsbolag. De har ett bred portfölj av kända läkemedel och hälsovårdsprodukter som konsumenter använder dagligen.

Bolaget grundades 1886 och är en dividend king (har höjt sin utdelning i minst 50 år). Till aktien >

Mastercard Inc & Visa Inc

Mastercard Inc och Visa Inc är två välkända varumärken och deras betalningslösningar används dagligen av oss alla.

De tjänar stora pengar på transaktionsavgifter.

Inflationen har inte annat än varit positivt för dem där de tjänar mer pengar på samma mängd transaktioner som tidigare bara av att priserna ökar generellt i samhället.

Båda företagen växer organiskt i takt med den globala ekonomin. Till Mastercard-aktie eller Visa-aktien >

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här >

Mot ekonomisk frihet

Nedan har jag listat tre tjänster som jag tycker är enormt bra tjänster för dig som vill nå ekonomisk frihet. Alla tre länkar är annonslänkar för respektive tjänst.

Adrecord

Tjäna pengar på din blogg, hemsida eller sociala kanal som Affiliate. Till Adrecord >

Avanza Bank

Spara och investera i aktier och fonder hos banken som har haft Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad. Till Avanza Bank >

Kameo

Kameo erbjuder lån för finansiering av fastigheter. Projekten du kan investerar i brukar ge en årlig avkastning på ca 5-15%. Jag investerar via Kameo och tycker de fungerar bra, men jag vill samtidigt vara tydlig med att alla investeringar sker på egen risk och att du behöver göra den egen analys innan du investerar i projekt på Kameo. Till Kameo >

SAVR

SAVR är en ny spartjänst som erbjuder samma fonder till lägre avgifter. Det gör de genom att återbetala fondprovisionen till deras kunder istället för att behålla den själv. Istället tar de en plattformsavgift på 0.09%, vilket är så nära gratis vi kan komma. På så sätt får deras kunder mer för pengarna, samtidigt som de förändrar branschen. Till SAVR >

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *