Kategorier
Investeringar

5 tips till värdeinvesterare

Vi är många värdeinvesterare som har inspirerats av Warren Buffetts förmåga om värdeinvesterare. Att årtionde efter årtionde lyckas slå börsen är en otrolig bedrift. Men hur blir man en bra värdeinvesterare?

Nedan har jag samlat fem tips till dig som har börjat intressera dig för värdeinvestering.

Vad är värdeinvestering?

Värdeinvestering som investeringsstrategi har funnits länge och introducerades redan för 100 år sedan av Warren Buffetts läromästare Benjamin Graham.

Vid värdeinvestering letar man efter bolag som har ett lågt värderade i förhållande till dess tillgångar, kassaflöde, försäljning och vinst.

För att hitta undervärderade aktier använder värdeinvesterare exempelvis följande nyckeltal:

  • P/E-tal
  • P/S-tal
  • P/B-tal
  • Skuld
  • Vinst/aktie

Kriterierna för de olika nyckeltalen är olika för olika investerare och vad man värdesätter främst utifrån sin individuella strategi.

5 tips till värdeinvesterare

Men det finns några generella tips som gäller för alla som vill bli en värdeinvesterare:

1. Leta efter undervärderade företag

Målet med värdeinvesteringar är att hitta aktier som handlas till ett pris som är lägre än dess faktiska värde. 

Leta istället efter företag som har en stark ekonomi och en historia av stabila eller ökande vinster, men som samtidigt handlas till ett lågt P/E-tal (pris i relation till vinst)

2. Diversifiera din portfölj

Det är viktigt att diversifiera din portfölj för att minska risken. Lägg inte alla ägg i samma 2. Diversifiera din portföljkorg. Överväg istället att investera i en mängd olika branscher och företag.

3. Jaga inte trender

Luras inte med att köpa hajpade i aktier. Lägg din energi istället på att hitta undervärderade företag med bra fundamentala nyckeltal, såsom försäljnings- och vinsttillväxt, stabila kassaflöden och låg skuldsättning. 

4. Ha tålamod

Värdeinvesteringar kräver tålamod. Det kan ta tid för marknaden att inse ett företags faktiska värde. Förvänta dig inte omedelbara resultat, utan håll ut. 

5. Gör din research

Det är viktigt att noggrant undersöka ett företag innan du investerar i det. Titta på företagets nyckeltal, bokslut, ledningsgrupp samt konkurrenter för att få en bättre förståelse för dess värde.

Genom att följa ovan tips hoppas jag att du kan öka dina chanser att lyckas som värdeinvesterare.

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här >

Ett svar på ”5 tips till värdeinvesterare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *