Kategorier
Ekonomi

Nya styrräntan på 0,75 %

Innehåller annonslänkar till Adrecord, Avanza Bank, Kameo och SAVR.

Idag höjde Riksbanken styrräntan med 50 punkter till 0,75 %. Det är den största räntehöjningen på 22 år!

Målet för Riksbanken är dock att styrräntan ska upp till ca 2 % till i början på nästa år.

Varför höjer Riksbanken styrräntan?

Riksbanken höjer styrräntan för att kyla ner den höga inflationen i samhället. Inflationen har under 2022 stigit snabbt (över 7 %) och drivit upp priserna på varor, tjänster och livsmedel. Det i sin tur har resulterat i markant ökade kostnader för både företag och privatpersoner.

Bakgrunden till detta är bland annat kvarvarande logistikutmaningar från Covid-19, kriget mellan Ryssland och Ukraina samt nya nedstängningar i Kina.

Inflationen är inte bara påtaglig i Sverige utan även utomlands. Vi ser aktiviteter från många centralbanker runt om i världen som stramat åt sin penningpolitik för att kyla ner ekonomierna.

Vilken effekt får en höjd styrränta?

Riksbankens mål är att inflationen ska vara ca 2 % per år. Men med den nuvarande inflationen på över 7 % finns det risk för permanenta pris- och löneökningar. Därav krävs det att Riksbanken agerar, vilket de kommer göra enligt:

”Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver stramas åt mer än bedömningen i april och har därför beslutat att höja styrräntan från 0,25 till 0,75 procent. Prognosen för styrräntan har reviderats upp och innebär att räntan ligger nära 2 procent i början av nästa år. Direktionen har också beslutat att Riksbankens innehav av värdepapper ska minska snabbare under andra halvåret än vad som beslutades i april. Riksbanken kommer under andra halvåret att köpa obligationer för 18,5 miljarder kronor istället för som tidigare beslutat 37 miljarder. Med denna penningpolitik väntas inflationen sjunka tillbaka under nästa år och från 2024 vara nära 2 procent.” Källa Cision.

Mina tankar kring räntehöjningen

Jag tycker det är bra att vi ser att agerande från centralbankerna för att höja styrräntan. De utmaningar vi har idag med inflationen, belåning och techfrossa (för att nämna några) kommer från den tidigare offensiva penningpolitiken från centralbankerna.

De har sänkt räntan till minusränta och sedan varit för sena på att höja den igen. Därtill har pumpat in pengar genom att köpa obligationer. Detta har resulterat i en orealistisk jakt på avkastning och tro på exempelvis olönsamma techaktier.

Utmaningen blir dessvärre att centralbankerna nu har bränt många av sina verktyg ifall vi går in i recession tillföljd av inflationen. Ett vapen centralbankerna tidigare har kunnat ta till vid recension är just att sänka räntan.

Vi har spännande månader framför oss och jag tror vi kommer gå igenom ett stålbad, men att det är nödvändigt för att göra en omstart av det finansiella systemet.

Jag är optimistiskt lagd som person och tror på att i den jävligaste av tider gör vi de bästa affärerna.

Lycka till med dina investeringar!

Mot ekonomisk frihet

Nedan har jag listat tre tjänster som jag tycker är enormt bra tjänster för dig som vill nå ekonomisk frihet. Alla tre länkar är annonslänkar för respektive tjänst.

Adrecord

Tjäna pengar på din blogg, hemsida eller sociala kanal som Affiliate. Till Adrecord >

Avanza Bank

Spara och investera i aktier och fonder hos banken som har haft Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad. Till Avanza Bank >

Kameo

Kameo erbjuder lån för finansiering av fastigheter. Projekten du kan investerar i brukar ge en årlig avkastning på ca 5-15%. Jag investerar via Kameo och tycker de fungerar bra, men jag vill samtidigt vara tydlig med att alla investeringar sker på egen risk och att du behöver göra den egen analys innan du investerar i projekt på Kameo. Till Kameo >

SAVR

SAVR är en ny spartjänst som erbjuder samma fonder till lägre avgifter. Det gör de genom att återbetala fondprovisionen till deras kunder istället för att behålla den själv. Istället tar de en plattformsavgift på 0.09%, vilket är så nära gratis vi kan komma. På så sätt får deras kunder mer för pengarna, samtidigt som de förändrar branschen. Till SAVR >

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *