Kategorier
Ekonomi

Berkshire Hathaway släppte sin Q1 för 2023

I förra veckan släppte Berkshire Hathaway sin Q1 för 2023. Jag har läst rapporten har tagit med tre intressanta tankar från rapporten.

1. Berkshire Hathaway nettosålde aktier 

Legenderarerna Warren Buffett och Charlie Munger fortsätter gör som de alltid har gjort och lyssnar på sin magkänsla. 

Under 2023 så nettosålde de aktier för för 135 miljarder kronor. 

Anledningen till att de har nettosålt aktier är pga av de förutspår att den ”framgångsrika” period som amerikanska ekonomin har varit inne under många år är påväg att ta slut för denna gång. 

Det innebär att de Berkshire Hathaway nu har en kassa på 130,6 miljarder dollar. 

2. Berkshire Hathaways portföljbolag tuffar på

Innehaven i Berkshire Hathaways portfölj tuffade på bra under Q1 och vinsterna från portföljbolagen ökade med 12,6 % jämfört med förgående år.  

Framförallt framhäver de sina försäkringsbolag som otroligt lönsamma under 2023 med ökade inkomster på över 68 % jämfört med förgående år.

3. Berkshire Hathaways köpte tillbaka aktier

När marknaden dök i mars passade Berkshire Hathaway på att köpa tillbaka över 5000 A-aktier och 6,7 miljoner B-aktier för 4,4 miljarder dollar. Detta är nästan en dubblering jämfört med förgående kvartal där man investerade 2,6 miljarder dollar i återköp.

Sammanfattning av Berkshire Hathaways Q1-rapport

Jag tycker alltid det är otroligt intressant att läsa rapporterna från Warren Buffett och Charlie Munger. De har ju bevisligen årtionde efter årtionde levererat bättre avkastning än index. 

När de framhäver att de nettosäljer aktier och förbereder sig för en tuffare period så drar även jag åt mig öronen och lyssnar. Inte för att jag ska sluta investera, men försöka vara mer öppen för signaler om välmående det i amerikanska ekonomin.

Men samtidigt har Warren Buffett byggt ett oerhört stabilt investmentbolag med mycket återkommande intäkter som finansiell grund. 

Om vi också får en sättning på marknaden så ser jag mycket fram emot att se vad Warren Buffett kommer göra med sina stora kassa.

Du kan läsa mer om förändringar man genomförde i portföljen samt Berkshire Hathaways största aktieinnehav under Q1 2023.

Fler blogginlägg

Du hittar fler liknande blogginlägg här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *