Kategorier
Investeringar

Elon Musk köper katastrofen Twitter

Nu står det klart att Elon Musk slutför affären av Twitter. Det har ju varit en utdragen historia som började med ett bud 14 april 2022. Men vad köper han egentligen?

Twitter grundades i mars 2006 av Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone och Evan Williams. Syftet med Twitter var att göra det enkelt för användare att kunna dela kort tankar och funderingar med varandra.

Twitter växte snabbt popularitet och fick många användare snabbt. Idag har Twitter nästan 396,5 miljoner användare. En framgångssaga med många trogna användare.

Two-face Twitter…

Twitter har den fördelen jämfört med många andra sociala nätverk att det primärt fokuserar på personers åsikter och tanker, och inte utseende. En plats där människor öppet kan sprida sina tanker och åsikter fritt. Eller?

Samtidigt har man blivit kritiserat för att stänga ute folk på oklara grunder och driva en politisk agenda istället för att vara politiskt neutrala. Exempelvis har avstämningen av expresidenten Donald Trump fått kritik från många håll, framförallt republikaner.

Därtill har de kritiserats för att vara en plattform för spridning av desinformation och farlig propagande.

Men för visa områden tycker jag personlig att det är ett otroligt bra nätverk. Jag använder det exempelvis för att förkovra mig inom marknadsföring och finans.

Bara man är källkritisk och vaksam så finns det mycket bra innehåll och intressanta personer att följa.

Twitter som investering

Som investering har företaget däremot varit en ren katastrofen.

Sedan börsintroduktionen 2013 så har aktien gått upp totalt 19,8 %. Jämför det med Meta som, trots kraftiga nedgångar senaste tiden, har gått upp 159 %.

Vad är Elon Musk mål med Twitter?

Enligt en artikel i NY Times vill Elon Musk femdubbla Twitters omsättning samtidigt som man gör sig mindre beroende av annonsintäkter. Annonsintäkterna ska högst uppgå till 50 % av totala omsättningen.

Detta ska man uppnå genom att tredubbla intäkterna till över 900 miljoner användare. Därtill ska man lansera en ny produkt som i skrivande stund kallas X.

Han vill öka personalstyrkan till med 3600 st medarbetare.

Men han har redan satt sin plan i rullning. Efter att han tillträde som ägare i fredags har han redan hunnit sparka flera ledande personer, däribland VD Parag Agrawal…

Mina slutsatser

Det blir otroligt spännande att se vad Elon Musk kommer göra med Twitter. Oavsett om det blir bra eller inte, så kommer det hända saker.

Jag tror framförallt att hans varumärke och förmögenhet kommer starka upp Twitter och ge det både finansiell trygghet och mera stjärnglans.

Även om han är lite ”överallt” i sin approach så är det en väldigt systematisk person och jag tror att han kommer bygga vidare på Twitter styrkor och göra det än mer intressant!

Fler blogginlägg

Du hittar fler liknande blogginlägg här.

Kategorier
Investeringar

Alfa Lavals Q3 2022 sämre än väntat

Innehåller annonslänk till Avanza Bank.

Alfa Laval redovisade idag ett sämre Q3 resultat än väntat. Primärt var det det justerade ebita-resultatet som var 10 % sämre än förväntningarna bland analytikerna.

Tankar från Alfa Lavals rapport

Börsen handlar i skrivande stund ner Alfa Laval med nästan 10 %.

Orsaken till de negativa reaktionerna var det försämrade ebita-resultatet och minskade ebita-marginalen samt informationen om att man inleder ett omstrukteringsprogram inom Marine-divisionen och affärsenheten Welded Heat Exchangers inom Energy-divisionen.

I övrigt så uppvisar Alfa Laval bra resultat med en ökad försäljning samt en organisk tillväxt inom orderingången med 13 % jämfört med förgående år. Orderingången var också 8 % högre än analytikernas förväntningar.

Mina tankar om Alfa Lavals Q3-resultat

Med tanke på börsens reaktion var rapporten inte positiv!

Det som framförallt bekymrade mig var de upplevda problemen inom bolaget för Marine-divisionen samt affärsenheten Welded Heat Exchangers inom Energy-divisionen.

Detta borde vara två affärsområden som levererat ett bättre resultat med tanke på alla investeringar som nu görs globalt inom energieffektivisering och shipping/sjöfart.

Det är således två intäktsområden som bör prestera bra. Men förhoppningsvis gör omstruktureringsprogrammet att dessa områden blir än starkare och bättre, och fortsätter vara grundstenar i Alfa Lavals verksamhet.

Jag avvaktar vidare investering tills nedgången har lagt sig, men jag kommer behålla min befintliga position i Alfa Laval.

Fler blogginlägg

Du hittar fler liknande blogginlägg här.

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Kategorier
Investeringar

Warren Buffetts dyraste misstag

För ett tag sedan läste jag lite om Warren Buffett och där han berättade om vad han själv har valt att kalla sitt dyraste misstag.

Hans misstag var att han 1960 köpte 5 % av Walt Disney för 4 miljoner dollar. Efter ett par år valde han att sälja aktierna med 50 % vinst.

Men hade han istället valt att behålla aktierna hade aktierna idag varit värda runt 8 miljarder dollar.

Det har han sedan dess refererat till som hans dyraste misstag!

Vad kan man lära sig av Warren Buffetts dyraste misstag?

Lärdomen jag har tagit med mig från Warren Buffetts dyraste misstag är att man måste våga äga en vinnaraktie under längre tid så länge företaget utvecklas i en positiv riktigt, även om man har möjlighet att inkassera en bra vinst.

Det är alldeles för ofta man själv har valt att sälja en aktie som har utvecklats positivt för att istället investera i en aktie man tycker är billigare, men som i själva verket har utvecklats sämre både innan och efter man gick in i aktien.

Hade man istället valt att ha kvar vinnaraktien hade totalavkastningen varit betydligt mycket bättre.

Jag vet att jag under 2015 köpte Apple, Alphabet (då Google) och Microsoft. Efter något år hade jag fina vinster på alla aktier och valde därför att sälja dem. Under 2019 valde jag igen att köpa in mig i aktierna till betydligt högre aktiekurser. Hade jag istället valt att behålla aktierna och låtit dem utvecklas vidare hade min totalavkastning varit betydligt mycket bättre.

Jag har blivit bättre på att försöka behålla mina vinnaraktier, men det händer fortfarande att man ”råkar” ta hem en vinst och investera pengarna i en sämre avkastande aktie eller tillgång.

Men jag för ser det som en läropeng för framtiden och hoppas att misstagen minskar för varje år.

Vilka är dina dyraste misstag?

Fler blogginlägg

Du hittar fler liknande blogginlägg här.

Kategorier
Investeringar

Sänkt skatt på ISK

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har de senaste dagarna förhandlat kring regeringsbildning. Förhandlingarna mellan partierna har resulterat i avtal som man har valt att kalla Tidöavtalet. Som en del av Tidöavtalet föreslår man bland annat en sänkt skatt på ISK. Ett mycket välkommet beslut!

Skattefritt upp till 300 000 kr på ISK

Sättet som högerpartierna föreslår att skatten ska sänkas är genom att införa en skattefri grundnivå på 300 000 kronor.

Kapital som överstiger denna grundnivå kommer sedan beskattas med den vanliga schablonskatten.

Positiv påverkan på privatekonomi

Om ovannmända förslag, enligt Tidöavtalet, träder i kraft kommer det ha en postiv inverkan på din privatekonomi.

Ett enkelt räkneexempel på hur mycket hushållen kommer att spara med den nya skattesänkningen:

 • Schablonintäkt – 300 000 kr * 1,25 (statslåneräntan + 0,25 %) = 3750 kr
 • Skatt – 30 % * 3750 kr = 1125 kr
 • Besparing per år = 1125 kr

Vi kommer således att spara 1125 kr per år på föreslagen förändring.

Positiv signal till dig som sparar

Men viktigast av allt tycker jag det skickar en positiv signal till oss som sparar och som vill skapa en bättre tillvaro och pension på egen hand.

Socialdemokraternas politik har grundat sig att privatpersoner med pengar ska betala mer. Samtidigt som vi har ett pensionssystem med stora framtida utmaningar.

I min mening har Socialdemokraterna velat att vi bara ska betala mer skatt och inte göra några besparingar själva, utan att pensionsbesparingar istället ska hanteras av staten via pensionssystemet. Väldigt förenklat såklart.

Men med nuvarande pensionstruktur kommer Socialdemokraternas pensionspolitik inte att fungera i framtiden. Därav behöver hushållen bli bättre på att själva pensionsspara.

Att högerpartierna då väljer att hjälpa oss som vill spara på egen hand genom en skattesänkning tycker jag är mycket positivt. Det ger oss som vill spara en signal om att de vill ge oss förutsättningar att lyckas.

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här.

Kategorier
Investeringar

Varför investerar jag inte i kryptovalutor?

I mitt förgående blogginlägg skrev jag om ”Vad är en kryptovaluta?”.

I detta blogginlägg tänkte jag berätta mer om hur jag ser på investeringar i kryptovalutor och primärt varför jag inte ser det som en intressant investering.

Men först tänkte jag bena ut för- och nackdelarna med att investera i kryptovalutor och sedan vad jag grundar mitt beslut i att inte investera i kryptovalutor.

Fördelar med att investera i kryptovalutor

Några av de fördelar jag ser med att investera i kryptovalutor är:

 • Volatilitet – Om du är ute efter att handla frekvent så har kryptovalutor visat sig vara väldigt volatila och den duktiga investeraren kan tjäna mycket pengar på prisrörelserna.
 • Solid teknik – Teknisk bakom många av kryptovalutorna är ”solid” och säker.
 • Fristående – Kryptovalutor fungerar autonomt och är inte knutna till länder och centralbanker.

Nackdelar med att investera i kryptovalutor

Några av de nackdelar jag ser med att investera i kryptovalutor är:

 • Värde – En kryptovalutas värde bygger på intresset för valutan, således det finns inga värden kopplade till valutorna. Det har ju inte dollarn eller den svenska kronan heller, men de har ett lands totala ”verksamhet” och rykte som grund.
 • Prisrörelser – Olika valutor kan ha extrema prisrörelser, vilket kan bero på exempelvis låg likviditet eller dålig prissättning, och du kan förlora dina pengar snabbt.
 • Bedrägeri – Det har varit många bedrägerier relaterade till kryptovalutor där många investerare har förlorat mycket pengar.
 • Anonymitet – Anonymiteten gör att kryptovalutor är populära bland många kriminella.
 • Konsumentskydd – Finansinspektionen har varnat för det svaga konsumentskyddet som finns vid investeringar i kryptovalutor.
 • Cyberattacker – Även om tekniken anses säker finns fortfarande risken för cyberattacker.

Mina slutsatser om att investera i kryptovalutor

Jag tycker det är viktigt att hålla isär kryptovaluta som fenomen och investering.

Som fenomen tycker jag att kryptovalutor och tekniken bakom kryptovalutor, så kallat blockchain, är mycket intressant. Framförallt blockchain-tekniken tror jag mycket på och dess potential kring utveckling på och runt webben. Även kryptovalutor tror jag har en framtid, men att de behöver ett par år till av ”stabilitet” innan de kommer accepteras i samhället fullt ut.

Däremot som investering tycker jag att kryptovalutor är förknippad med för hög risk. Det finns helt enkelt för många faktorer runt kryptovalutor som är för osäkra.

 1. Att värdet i en kryptovaluta inte kan knytas till andra tillgångsslag, såsom guld eller länders ”rykte” i helhet. Utan en kryptovalutas värde styrs enbart av att det finns ett begränsat antal ”enheter” att investera i. Det gäller ju även länders valutor, såsom dollar och svenska kronan, men där spelar ländernas stabilitet och rykte in, vilket kryptovalutor ej har uppvisat
 2. Det finns fortfarande en för stor politisk risk i att många länder forfarande försöker reglera användandet av kryptovalutor.
 3. Bedrägerier förkommer fortfarande allt för frekvent i olika kryptovalutor.
 4. Jag tycker det finns ”bubbeltendenser” i investeringar i kryptovalutor. Uppgångarna har baserats på generell tro på snabba uppgångar och möjligheter att kunna bli rik snabbt. Men det går fortfarande inte koppla kryptovalutor till faktiska fundamentala värden som kan driva till stabila och långsiktiga värdeuppgångar i en valuta. Det enda undantaget som jag ser det skulle vara de två-tre största valutorna, men de måste fortfarande visa mera stabilitet för att bli relevanta

Detta är fyra anledningar till att jag inte investerar i kryptovalutor, men detta är helt och hållet mina åsikter. Vill du investera i kryptovalutor sker det på egen risk.

Fler liknande inlägg

Du hittar fler liknande blogginlägg här.

Kategorier
Investeringar

Vad är en kryptovaluta?

Kryptovaluta har varit otroligt hett de senaste åren. Men samtidigt är det många som inte vet vad en kryptovaluta är för något.

Vad är en kryptovaluta?

Nedan har jag sammanfattat vad en kryptovaluta är för något:

 • Den första kryptovalutan, Bitcoin, skapades 2019.
 • En kryptovaluta är en virtuell valuta.
 • Det är ett betalningsmedel som oftast används vid internetbaserade transaktioner.
 • Den skapas utifrån en digital kod. Kryptografi används för att reglera skapandet av enheter samt säkra transaktioner.
 • Likt en vanlig valuta motsvarar en enhet av kryptovaluta ett specifikt värde.
 • Kryptovalutor fungerar autonomt och är inte knutna till länder och centralbanker.
 • Tekniken bakom kryptovalutor kallas blockchain.
 • Kan handlas både som enhet och certifikat hos olika nätmäklare.

Vilka är de 5 största kryptovalutorna?

De fem största kryptovalutorna är idag:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Teater
 4. USD Coin
 5. BNP

Men det finns idag fler än 1000 olika kryptovalutor.

Mer om kryptovalutor

Bitcoin är den absolut största och mest välkända kryptovalutan idag. Men under de senaste åren har det skapats massor av olika kryptovalutor. Men det finns många skillnaden mellan de olika valutorna och det är viktigt att man förstå de tekniska skillnaderna mellan de olika valutorna innan man investerar i någon valuta.

Även om kryptovalutor är ”titulerade” som valutor har de sedan starten primärts används som för investeringar med målet att nyttja fluktuationen i tillgångens värde för att tjäna pengar.

Investera i kryptovaluta

Jag investerar inte kryptovalutor idag. Detta blogginlägg är inte heller rekommendation för att investera i kryptovalutor. Men vill du läsa mer om hur du kan investera i kryptovalutor kan du göra det här.

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här.

Kategorier
Investeringar

Klassiska Porsche ska till börsen

Klassiska sportbilstillverkaren Porsche ska gå till börsen. Undrar om vi får se samma turbo i aktien som i deras klassiska bil 911:a?

Porsches nyintroduktion

Idag sattes riktkursen för Porsches nyintroduktion. Ägarbolaget Volkswagen (som också äger bland annat Audi, Bentley och Bugatti inom lyxbilssegmentet) sikter på en aktiekurs på 82,50 euro per aktie för bolaget.

Baserat på föreslagen aktiekurs förväntas Porsche få en värdering på ca 75 miljarder euro enligt Bloomberg News. Med den riktkursen kommer deras nyintroduktion bli en av Europas största någonsin.

Ankarinvesterare i Porsche

Utöver storägaren Volkswagen kommer Norska Oljefonden och Qatars statliga fond att gå in som ankarinvesterare.

Vad kan man förvänta sig av Porsche-aktie?

Även om marknaden just nu är skakig så har lyxsegmentet historiskt klarat krascher sig relativt bra. Ett exempel är LVMH som har tuffat på bra de senaste åren trots Covid-19 och kriget i Ukraina. LVMH är hittills i år ner endast 16 %. Det som dock talar emot Porsche är sektorkollegans Ferraris börsnedgång på 27 % hittills i år. Men få aktier har samtidigt kunnat stå emot nedgången under 2022 som LVMH. Därför är det kanske bättre att kika på Ferrari för att få ett riktmärke om riskaptiten för sportbilstillverkare.

Emellertid har Porsche ett eftertraktat varumärke och de arbetar intensivt med elektrifiering av sina bilar för att hänga med elbilsvågen, vilket bör vara fortsatt positivt för bolagets utveckling, vilket i normal fall brukar återspeglas i aktiekursen över tid.

Så även om jag inte kommer gå in och köpa Porsche vid introduktionen kommer jag lägga till dem på min bevakningslista för vidare undersökning.

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här >.

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Kategorier
Investeringar

Vad är en REIT?

Innehåller annonslänkar till Adrecord, Avanza, Kameo och SAVR.

REIT:er har funnits under en lång tid i USA och är populär värdepapper för investeringar i fastigheter. Framförallt är det de stabila kassaflödena, i form av aktieutdelning, som REIT:erna ger som uppskattas bland investerarna.

Vad är en REIT?

En REIT (real estate investment trusts) är ett typ fastighetsbolag som äger, finansierar, utvecklar och förvaltar olika typer fastigheter.

Likt svenska fastighetsbolag varierar REIT:ernas affärsmodeller och vilka typer av fastigheter de investerar i. Det kan exempelvis vara lägenhetshus, köpcenter, kontorsfastigheter, hotell eller datacenter. 

REIT:er kan delas in i tre olika kategorier:

 • Typ av investering (skuld, ägande eller hybrid)
 • Om de handlas på börsen eller ej
 • Vilken typ av sektor de investerar i, exempelvis hälsovård eller industrier.

Hur blir ett fastighetsbolag en REIT?

För att ett fastighetsbolag ska kunna klassificeras som en REIT måste de uppfylla ett antal krav, såsom: 

 • Investerar minst 75 % av de totala tillgångarna i fastigheter, i kontanter eller amerikanska statsobligationer
 • Minst 75 % av intäkterna måste komma från hyror, räntor eller försäljningar
 • Minst 90 % av inkomsten måste betalas ut i utdelning till aktieägarna

Vad är fördelarna med att investera i en REIT?

Det finns flera fördelar med att investera i en REIT: 

 • Ger årliga, stabila, aktieutdelningar
 • Ägda fastigheterna ökar i värde
 • Stabila avkastning till låg risk
 • Bidrar till ökad diversifiering i aktieportföljen 

Vad finns det för nackdelar med att investera i en REIT?

Nackdelarna med att investera i en REIT är:

 • Låg tillväxt (endast 10 % av återinvesteras i REIT:en
 • Räntekänslig
 • Investerar endast i fastigheter

Världens största REIT:er

Nedan har jag listat världens 10 största REIT:er:

FÖRETAGFASTIGHETERUTDELNING
PrologisLogistik2,64 %
American TowerKommunikation2,25 %
Crown CastleKommunikation3,60 %
Public StorageFörråd2,55 %
EquinixDatacenter1,95 %
Simon Property GroupKöpcenter6,77 %
WelltowerHälsovård3,35 %
Digital Realty TrustDatacenter4,30 %
Realty IncomeKontor4,59 %
AvalonBay CommunitiesLägenheter3,15 %

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här >

Mot ekonomisk frihet

Nedan har jag listat några tjänster som jag tycker är enormt bra tjänster för dig som vill nå ekonomisk frihet. 

Blogginlägget ska inte ses som några investeringsråd utan endast information om hur jag har investerat i min aktieportfölj eller om olika aktier. Du har själv ett ansvar för att analysera en aktie innan du själv väljer att investera i aktien.

Kategorier
Privatekonomi

Hushållens utgiftssmäll

Under 2022 har hushållens utgifter ökat betydligt. Vi ser prishöjningar på allt från el, drivmedel till mat och ränta. Men är alla prishöjningar av ondo?

Barnfamiljernas utgifter kan öka med 48 % under 2022

Enligt en studie från SEB kan utigfterna för en barnfamilj, som bor i villa, öka med så mycket som med 48 % jämfört med 2021. Som SEB:s privatekonom América Fernández skriver ”På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra”.

Det är självklart inte roligt för någon med ökade utgifter, men någonstans tror jag att det också är bra att denna prisökningstorm drabbar hushållen. Framförallt barnfamiljer… Men varför?

De senaste åren har varit unika. Vi kommer från lågräntemiljö med minusränta, låg arbetslöshet och ökade inkomster.

Tillgänglig kapital hos hushållen har således ökat betydligt, vilket har medfört att många har lagt sig till med mycket lyxkonsumtion, exempelvis dyrt boende, två bilar, två utlandsresor per år, etc. Men det är också mycket konsumtion som vi inte behöver, men som har lagts till av bara farten för att man har haft möjlighet.

När priserna nu har ökat dramatiskt tvingar det oss att prioritera mellan våra utgifter. Behöver vi verkligen två bilar, två utlandsresor och utelunch varje dag?

Välj bort och prioritera mellan dina utgifter

Ta möjligheten att gå igenom ditt eget stålbad och skär ner bland alla dina utgifter, exempelvis:

 • Rensa bland abonnemang
 • Sälj andrabilen och skaffa busskort
 • Förhandla bolånet
 • Storhandla
 • Energieffektivisera ditt hem
 • Byt elabonnemang
 • Skippa en av dina två utlandsresor

Prioritera istället det som är viktigast för dig och behåll det som din lyxkonsumtion.

Man behöver inte all konsumtion, utan många utgifter har lagt tills slentriant under åren. Men genom att bara prioritera och rensa kan du frigöra och spara mycket pengar, vilket kommer ha en oerhört positiv effekt på din privatekonomi.

Precis som Américo Fernández skriver ”ingen kan göra allt men alla kan göra något för att skapa ett extra privatekonomiskt utrymme i höst. För vissa kan det handla om en hårdare prioritering av utgifterna, för andra att binda delar av bolånet för en ökad trygghet. Och för de som ägt sin bostad längre än fem år kan en omvärdering av bostaden, i syfte att temporärt minska på amorteringen, vara ett alternativ”.

Lycka till!

Fler blogginlägg

Du hittar fler blogginlägg här.

Kategorier
Spara

Den perfekta sparkvoten

Från tid till annan ser man inlägg som influensers lägger ut i sociala medier om deras sparkvot, hur otrolig hög den är och hur mycket pengar de sparar varje månad. Kul tänker du och jämför med din egna sparkvot (om du nu har koll på den…)

Vad är sparkvot?

Vi börjar med den kritiska frågan – Vad är sparkvot?

Enkelt sagt berättar sparkvoten hur mycket av din inkomst som läggs på sparande.

Hur räknar man ut sparkvoten?

Du räknar ut sparkvoten genom att dividera ditt total sparande med din inkomst.

Denna formel kan du använda oavsett om det är din månadssparkvot eller årssparkvot.

Antingen delar du ditt sparande varje månad med din månadsinkomst eller ditt årssparande med din årsinkomst.

Vad är en bra sparkvot?

Jag anser att en bra sparkvot är att spara ca 10 % av lönen (nettolönen).

Det är en sparkvot som de flesta ska kunna tillämpa utan att det bör påverka privatekonomin allt för mycket.

Jag vet att även Per H Börjesson lyfter fram en sparkvot på 10 % i sin bok ”Såhär kan alla bli miljonärer i hängmattan”.

Dock vill jag påpeka att det bästa sparandet är faktiskt det sparandet som blir av. Så om du inte har möjlighet att spara 10 % av din lön så är 100 kr i månaden långt mycket bättre än 0 kr i månaden. Ränta på ränta har förmågan att göra underverk med endast 100 kr i månaden likväl!

Nackdelen med sparkvot

Min något ironiska titel på blogginlägget kommer just av ”tävlingen” man ser i sociala medier mellan olika profiler om vem som har högst sparkvot.

Visst är det ibland inspirerande och häftigt att se människor som kan spara mycket pengar till investeringar. Men…

Jag finner det ofta mer stressande än inspirerande när jag jämför dessa influensers sparkvot med min egna sparkvot.

Dessa har också en tendensen att avfärda alla som inte sparar som ”slösaktiga” och att de minsann kan kapa kostnader för att kunna spara mer.

Men det finns så många i vårt samhälle idag som inte har mycket kvar i sina månadsbudgetar än att klara av att betala för det allra nödvändigaste som mat, boende, kläder och försäkringar. Och då menar jag inte människor som faktiskt slösar, utan ensamstående föräldrar, sjukpensionärer, etc. Människor som skulle drömma om att ens kunna ha en sparkvot, men där det faktiskt inte går… För dessa är den ovannämnda 100-lappen i sparande så otroligt imponerande och mer imponerande än någon som kanske kan spara 25 000 kr i månaden.

Min privatekonomiska situation

För egen del tillåter min privatekonomiska situation inte skyhöga sparkvoter, utan jag är nöjd om jag kommer straxt över 10 %. För livet kommer emellan…

 • Jag är pappaledig
 • Har två barn
 • Nytt hus
 • Drömmar om resor
 • Hobbies som kostar pengar
 • Välmåendet i att äta ut med min sambo och vänner
 • Kunna byta ut kläder då och då när jag har tröttnat på vissa plagg (vilket visst är helt förbjudet enligt vissa som istället tycker man ska använda samma plagg tills de trillar isär…)
 • En bil

Trots detta har jag det ändå bra ställt, och vill och kan tillåta mig viss lyxkonsumtion.

För vissa är det strängeligen förbjudet är unna sig något kortsiktigt för det kan minsann investerare istället för att bli rik och fri tidigare…

Jag skulle också kunna spara mycket mer idag, men jag vill inte. För livet måste få komma mellan med konsumtion med sådant som är viktigt för mig. Jag menar inte att man ska slösa bort sina pengar, men att tillåta sig att köpa det som är viktigt för en själv.

För man vet aldrig vilken dag man får hänga upp jackan på kroken och lämna jorden. Det hade känts som onödigt att sparat och sparat och sparat, för att sedan inte kunna göra något värdefullt av det man har slitit så hårt för.

Vad händer med alla som har uppnått ekonomisk frihet med skyhög sparkvot. Kommer de helt plötsligt att börja spendera massa pengar eller baserar de deras frihet på att bibehålla den hög sparkvoten?

Ekonomisk frihet med hög sparkvot är ingen dröm

Ekonomisk frihet med hög sparkvot är för mig ingen dröm. Snarare ett mentalt fängelse och en konstlad frihet.

Man sitter fast med en budget som inte tillåter mycket oväntade utgifter, små möjligheter till att förverkliga drömmar i form av resor etc.

Risken är istället man blir sittande hemma och fast i sina hjulspår. Förvisso utan några krav på sig, men få möjlighet till drömmar.

OM..

Om du inte påbörjar en dröm om att bygga upp en egen verksamhet. Då tycker jag det är fantastiskt. Då har du verkligen gett dig själv alla förutsättningar för att lyckas utan att behöva stressa för att du inte klarar dig ekonomiskt innan din första lön kommer in på kontot från ditt nya företag!

Min dröm om ekonomisk frihet

Min dröm om ekonomisk frihet är att någon gång kunna leva på utdelningar. Men för mig behöver det inte ske i närtid på bekostnad av livet. Livet händer här och nu, och det vill jag inte missa.

Jag vill kunna resa, äta på restaurang, åka och kolla på fotboll eller köpa nya cyklar. Detta är mer värt nu än målet att bli ekonomisk fri i närtid.

För mig är det istället viktigare att hitta bra arbetsgivare där jag trivs och kan utvecklas. För jag kommer nog inte sluta arbeta bara för att jag uppnår ekonomisk frihet. Jag gillar att arbeta, men jag kommer kanske korta ner dagarna och ta lite längre semester, men inte lägga av helt.

Hur tänker du? Vilken är den perfekta sparkvoten för dig?

Fler blogginlägg

Tack för att du har läst mitt blogginlägg. Du hittar fler blogginlägg här >